Iklan

Selasa, Ogos 26, 2008

PELABURAN EMAS lwn PELABURAN KONVENSIONAL

------mula iklan-------Ini adalah Karangan untuk Peraduan "Pengeluaran KWSP untuk Membeli Emas" anjuran Hasbullah Pit------tamat iklan-----

Layakkah saya. Blog saya ini tidak ramai pengunjungnya. Ia lebih bercirikan catatan peribadi untuk tatapan sendiri pada kemudian hari nanti.

Pun, bukanlah 'pertandingan' itu yang yang jadi matlamat, sebaliknya kebenaran yang dibawa oleh 'emas' itu sendiri.

Mengapa KWSP perlu mewajarkan 'pelaburan emas'? Mereka sudah izinkan 'pelaburan' dalam 'mutual trust/fund'. Apakah simpanan emas dapat menyaingi (atau lebih baik barangkali) daripada mutual fund? Fakta-fakta yang perlu dipertimbangkan:

 1. Nilai Emas terbukti stabil: Ini alasan utama. Di dalam apa-apa pelaburan pun, kita mahu jaminan. Kita mahu apa yang kita simpan hari ini dapat kita digunakan pada masa hadapan, setara dari nilai pelaburan yang kita buat. Terbukti, nilai emas dari dahulu sehingga kini tetap tinggi dan stabil. Saya sebutkan nilai, bukan 'harga' kerana keduanya, dari perspektif pelaburan, tidak serupa.
 2. Nilai Emas bersifat sejagat: Di mana-mana pun, emas dianggap sebagai suatu yang bernilai. Noktah!
 3. Simpanan mampu mengukuhkan dan menyokong kestabilan matawang sesebuah negara. Matawang sesbuah negara di nilai berdasarkan, antaranya oleh rizab negara terbabit. Rizab emas adalah salah satu penentu utama. Dengan menggalakkan rakyat menyimpan 'emas', secara tidak langsung menambah rizab tersebut. (Ada logik ke ni?)

Cabaran menyimpan emas: Ini ruwet! Bagaimana mahu simpan emas bernilai $100,000? Bawah bantal, dalam almari, atau di mana? Bagaimana mahu jamin keselamatannya agar tidak dikebas orang? Untuk itu, ada dua bentuk pelaburan emas;

 1. Beli emas yang direka khas untuk simpanan seperti Kijang Emas (oleh BNM), Dinar Kelantan atau keluaran luar negara seperti Eagle Coin (US), Maple Leaf (Kanada) dan sebagainya. Maaf, Swiss Gold tidak masuk kategori ini. Kaedah menyimpan; simpan di tempat yang selamat dan tidak terdedah kepada faktor kecurian.
 2. Labur di dalam unit saham bersandarkan emas. Saya cuma tahu produk Maybank iaitu Golden Savings Passbook. Maaf, e-Gold tidak termasuk kategori ini. Sekarang harga emas agak murah. Memang cantiklah kalau mahu mula melabur sekarang.

Barangkali, itu sahaja yang saya tahu tentang pelaburan atau simpanan emas. Boleh juga beli seutas dua rantai tangan atau kalung untuk dipakai atau hiasan anak perempuan dan isteri. Nanti, bila mahu guna wang dan harga pasaran pula tinggi, bolehlah dijualkan. Tapi rasanya, tak perlulah keluarkan wang KWSP untuk tujuan tersebut.

Nota: RM100,000 bila tukar jadi emas; tidak sampai 1kg. Boleh simpan dalam laci, tapi jangan beritahu orang... :)Update terkini. Pautan balik.

 1. demi incik sebol...... - Sishoney
 2. Emas, emas dan emas - ASAL
 3. Simpanan Hari Tua Anda - GARAM (secukup rasa)
 4. Emas,KWSP & Encik Hasbul.+PsyChoMaTix+
 5. encik hasbullah yang hensem - JeBorn
 6. KWSP GOLD ?- HardyWeb
 7. Withdrawing KWSP to buy gold ?- 1f34-1r3
 8. Pelaburan Emas VS Pelaburan ASB - Afham
 9. PELABURAN EMAS lwn PELABURAN KONVENSIONAL Naim Jalil
 10. Emas Bernilai 1 JUTA RINGGIT?? Dookie (mp3syiok)
 11. Emas Tempayan - Jie (Hidup Biar Sedap)
 12. Simpanan Hari Tua Anda Emas KWSP Abd Fatah
Hasbullah Pit: Keputusan Peraduan Pengeluaran KWSP Untuk Emas

3 ulasan:

Kujie berkata...

Salam dari Kak Jie... kita sama2 peserta ..hehehe

ummu iman berkata...

abg, sebol bagi RM15 saguhati.. good start :-)

Jeffry berkata...

Menarik jugak blog ni!Kalau free,boleh drop by kat blog jana pendapatan saya di http://kedai.blogstarz.my