Iklan

Jumaat, Julai 10, 2009

Cicak, Anak-Anak dan Malam Jumaat

Semenjak kebelakangan ini, kerap pula cicak di rumahku keluar dari pusat persembunyiannya. Apakah kerana mereka sudah dewasa? Apakah kerana aku selama ini buat tidak endah kehadiran mereka, mereka jadi kurang ajar?

Hampir enam tahun mendiami rumah ini, cicak-cicak mula berani menunjuk muka, menjalari dinding dan siling rumah. Dan anak-anakkulah yang terlebih 'excited'nya, hinggakan tidak mahu turun dari kerusi, menunjuk-nunjuk cicak di dinding.

Suruh tidur pun mahu berteman. Takut barangkali, cicak datang merayap ke badan tatkala dia tidur sendirian.

Kakak, kakak kan dah besar. Siapa lagi besar, kakak ke cicak.

Kakak lagi besar.

Sekali kakak tampar cicak tu, terus dia mati.

Ha'ah, cicak tu kecik aje.

Dah, babah nak sembahyang.

Tak nak! Nanti cicak tu tuwon (turun)

Hmph...Macamanalah aku nak kasi mati cicak-cicak ni?

Dulu, masa kanak-kanak, kami buat lastik besar, guna menembak cicak-cicak di siling surau. Aktiviti mula lepas baca Yaa Sin, pada malam Jumaat. Malam Jumaat malam cuti mengaji. Sementara menunggu Isya', cicak-cicaklah yang kami hadap.

Kadang-kadang terasa kejam pula. Bukankah cicak juga makhluk Tuhan? Bukankah cicak tolong kurangkan bilangan nyamuk dan serangga-serangga lain.

Tapi, siapalah kita untuk menentukan yang zahir, mahupun yang batin. Sedang yang nyata terlihat tidak terketahuan benar atau lakonan, inikan pula yang masih belum tersingkap rahsianya.

Mungkin saintis Islam boleh kaji, kenapa agaknya Nabi suruh kita bunuh cicak. Mudarat sangatkah haiwan ini?

Hadis 2094 jilid 4 Muslim
Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqasy) r.a. katanya "Sesungguhnya Nabi s.a.w. Telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakanya Si Penjahat Kecil -- Fuwaisiqan."

Hadis 2095 jilid 4 Muslim
Dari Abu Hurairah r.a. Nabi s.a.w. bersabda "Siapa yang membunuh cicak satu kali pukul ditulis baginya pahala seratus hasanah. Siapa yang membunuhnya dua kali pukul, pahalanya kurang dari itu. Dan siapa yang membunuhnya tiga kali pukul, pahalanya kurang lagi dari itu”

Petikan hadis diambil dari sepaku.net.

Tiada ulasan: