Iklan

Jumaat, November 30, 2007

Idahm Samak al-Saudiah (Kari Ikan Saudi) & Kuih Ma'amul (Makmur?)

Hari ini, setelah sekian lama mencari bumbunya, kami dapat merasa kari kepala ikan masakan sendiri. Perencah kari ikan dikirim oleh isteri Rosli melalui rakannya Jamil yang tiba dua hari lalu. Masak sendiri tentulah tidak serupa masakan isteri, apatah lagi masakan ibu. Resepi kari ini mudah saja. Kari orang bujanglah katakan (sesuai untuk hidangan 4-5 orang);

Seekor ikan (apa namanya entah, macam ikan gerut-gerut) berat satu 1.4 kg (harga SR20 sekilo, dibeli di pasar Danube)

Bawang putih enam ulas, bawang merah 8 ulas (dua ulas bawang putih dan tiga ulas bawang merah dimayang/ricih untuk tumisan)

Halba campur rempah yang entah apa-apa entah

Serbuk Kari Ikan Adabi kiriman isteri Rosli 4 sudu besar, serbuk cili 1/2 sudu
Asam jawa setengah genggam (lelaki dewasa)
Santan kelapa dua paket (bancuh dengan dua cawan air suam)
Sayur; tomato, terung dan bendi (kecil-kecil di sini, besar 2 ruas jari kelingking)
Bawang besar seulas, cili merah 3 tangkai Minyak, Garam. Gula sesedap rasa

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang diricih sehingga naik aroma. Masukkan halba dan rempah lainnya. Kisar bawang-bawang selebihnya. Guna air asam jawa semasa mengisar. Gaulkan dengan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis sehingga terbit minyak. Masukkan ikan, gaul sehingga separa masak. Masukkan santan. Reneh hingga mendidih. Masukkan sayur, cili dan bawang besar. Siap!

Perkataan Arab:
Idahm - kari
Samak - ikan

Ma'amul - sejenis kuih berinti diselaputi kelapa parut... sedaap

(Dah sudah makan, masing-masing tersandar kekenyangan)

Tiada ulasan: