Iklan

Ahad, Jun 08, 2008

Bahan Api dan Makanan

Sudah lama tidak menulis di sini. Banyak yang ingin diceritakan, banyak yang ingin dikongsi. Maklumlah, pengalaman di perantauan pastinya banyak cabaran dan dugaan. Pun, kewajaran untuk menukilkan 'cerita', apatah lagi bila ia melibatkan kesah pihak ketiga, seringkali menambat niat untuk terus menulis di sini. Mungkin, orang ketiga itu tidak suka ceritanya ditulis, dihebahkan untuk tatapan semua. Mungkin, ada aib yang bakal tersingkap. Mungkin, ada hati yang jadi terguris. Bagaimana? Biarlah...

Harga minyak (petrol) di sini kekal 45 Halalah (100 Halalah = 1 Riyal) untuk gred Premium 91. Gred Premium 95 dijual pada harga 65 Halalah. Di Malaysia sudah mencecah RM2.70 seliter. Harga makanan di Malaysia juga sudah naik. Ramai juga yang dengarnya menyalahkan pihak kerajaan dengan kenaikan barangan keperluan utama ini. Harga beras yang dulunya sekitar RM20.00 setiap sekampit sepuluh kilo, kini dijual dengan harga melampaui RM30.00.

Sebenarnya, apa yang dialami oleh Malaysia tidaklah seteruk mana jika dibandingkan dengan negara-negara lain. Mungkin di Saudi ini, harga petrol masih tidak berubah. Tetapi harga makanan telah melambung berlipat kali ganda. Sewaktu mula tiba di sini, bulan Ogos 2007, sekampit beras sepuluh kilo dijual dengan harga sekitar SR30 hingga SR40, bergantung kepada jenis dan negara pengeluar. Kini, haraganya telah melonjak melebih SR50. Bahkan ada yang menjangkau ratusan riyal.

Trend kenaikan harga dua barangan ini sebenarnya telah bermula sejak dua tahun lalu. Berbagai alasan dikatakan menjadi punca keadaan ini. Kononnya kerana kepesatan ekonomi China dan India menyebabkan permintaan barangan keperluan asas meningkat. Kononnya kerana krisis subprime yang melanda Amerika dan susutnya nilai USD berbanding matawang utama lain. Juga kerana trend semasa yang mengajak pengguna supaya lebih cenderung kepada sumber tenaga alternatif seperti biodiesel.

Tetapi benarkah harga barang-barang ini tidak boleh dikekalkan rendah? Ataukah, sebenarnya memang ada strategi terancang yang merencanakan semua ini, seperti yang berlaku sekitar tahun 1998, apabila matawang negara-negara Asia diserang dan jatuh merudum.

Fenomena atau kemelut apa sebenarnya yang kita hadapi ini?

Kenapa dan siapa yang mendalangi kenaikan harga bahan api dan harga makanan dunia. Mengapa minyak mentah yang biasa berharga sekitar USD20 kini menjadi setinggi USD140? Kononnya, negara-negara OPEC mendapat durian runtuh dari kenaikan ini. Benarkah? Atau memang ada golongan berkepentingan yang sengaja menawarkan harga tinggi untuk minyak mentah, dan kemudian mendapat alasan kukuh untuk menakluk negara-negara pengeluar minyak, dengan alasan untuk berkongsi sumber?

Persoalan-persoalan ini memang berbau konspirasi. Tetapi tidak mustahil, setahun dua lagi kita akan tahu jawapannya.

Tiada ulasan: